Rubrika | Tipy a rady

Pozor na nebezpečné bakterie – pět tipů pro hygienický ohřev vody v domácnosti

19. 06. 2013 - Redakce

Lokální ohřev vody v zásobníku je jednou z nejúspornějších možností, jak mohou domácnosti získat teplou vodu. V nekvalitních zásobnících a bojlerech se však při nesprávném používání a údržbě mohou tvořit usazeniny a s nimi i nebezpečné bakterie. Ve spolupráci s odborníky jsme pro vás připravili několik tipů pro bezproblémový a hygienický ohřev teplé vody v domácnosti.  

Používejte kvalitní ohřívač a zásobník  

Problémy s usazeninami a tvorbou nebezpečných bakterií, jako je legionella, způsobující horečnaté onemocnění podobné zápalu plic, nastávají hlavně ve starších bojlerech a zásobnících. Na vině je především koroze vnitřních stěn a zanesení ohřívače usazeninami – vodním kamenem. Svou roli však hraje i konstrukce zásobníku. „Moderní zásobníky na teplou vodu používají kvalitní výměníky tepla z nerezové oceli a mají odlišnou konstrukci. Například zásobníky Rotex mají zcela oddělenou akumulační vodu v zásobníku od ohřívané vody, což zamezuje delšímu stání vody a množení bakterií. Jde vlastně o kombinaci průtokového a zásobníkového ohřívače vody,“ popisuje důležitost technologie ohřevu pro hygienickou přípravu teplé vody Ivo Zabloudil, produktový manažer společnosti ENBRA, která se specializuje na technické zařízení budov a prodej i servis otopné techniky.

Pozor na teplotu vody 

Nežádoucí bakterie, které se mohou v zásobníku a rozvodech teplé vody množit, nemají rády příliš horkou vodu. Pro jejich eliminaci je zpravidla nutné nastavit teplotu vody vyšší než 60 °C. To je ale v rozporu s požadavky na co nejúspornější provoz. „Moderní zásobníky, které splňují přísné hygienické normy, je možné bez obav z množení bakterií provozovat již při teplotě akumulační vody 50 °C, takový provoz je pak ekonomičtější. Podmínkou ale je, aby byla zajištěna nezbytná výměna vody,“ sdělil Ivo Zabloudil ze společnosti ENBRA, která se zabývá také prodejem instalací a servisem systémů pro ohřev teplé vody.

Pozor na správnou instalaci  

Množení bakterií a tvorbě usazenin zabráníte také správnou instalací zásobníku a obslužného potrubí. Velikost zásobníku by měla odpovídat spotřebě vaší domácnosti. Chybou je, je-li zásobník příliš malý nebo příliš velký. Ve zbytečně velkém zásobníku se totiž voda nevyměňuje tak často, což poskytuje příležitost k množení bakterií. Potrubí, které odvádí teplou vodu do koupelny či kuchyně, by mělo být vedeno nejkratší cestou a co nejvíce přímo, bez zbytečných ohybů či kolen. Právě v různých ohybech se mohou tvořit usazeniny a množit bakterie.

Pravidelná údržba a revize 

Všechny části domácího systému pro ohřev teplé vody by měly být správně udržovány a alespoň jednou ročně prohlédnuty odborníkem. To je důležité zejména u elektrických bojlerů. Technik zhodnotí stav topné spirály a dalších elektrických obvodů a všechny součásti případně vyčistí nebo doporučí jejich výměnu. Topné těleso a čidla teploty zanesené usazeninami zvyšují spotřebu elektřiny a v zaneseném bojleru se také snáze množí bakterie. Pravidelná kontrola všech částí domácích zařízení pro ohřev teplé vody je důležitá zejména v oblastech s tvrdou vodou. V nich je riziko zanesení spotřebiče vodním kamenem největší.

Delší odstávka může škodit  

Na hygienickou kvalitu teplé vody může mít negativní vliv i delší odstávka ohřívače a zásobníku, například pokud jedete na delší dovolenou. Po vašem návratu doporučujeme zařízení zkontrolovat a odpustit část teplé vody do odpadu. Proti bakteriím pomůže také přechodné nastavení vyšší teploty ohřívané vody na 65 – 70 °C. Periodicky čistěte také všechny perlátory. I zde se totiž mohou nežádoucí bakterie množit.

Komentovat článek

Astoreo auto - moto baterie bylinky CBA cestovní pojištění cestování dm dm drogerie dm drogerie markt e-shopy ekologie elektronika ENBRA energie finance Gruzie hubnutí informační technologie investice IT léto nemovitosti obchod obuv pneumatiky pojištění povinné ručení počítače připojištění rady recyklace REMA REMA Systém sport stavebnictví tipy TopGis vitamíny volný čas víno zdraví úspory Česko-gruzínská smíšená obchodní komora životní prostředí

Archiv