Letní tip: recepty na 4 zdravé a lehké pokrmy s bylinkami
22. 08. 2013 - Redakce
V letních dnech bychom měli horkému venkovnímu počasí podřídit i naše stravování. Je tedy vhodné zařadit do jídelníčku lehčí jídla. V tomto ohledu je ideální využít nejrůznějších českých bylin, které připravované pokrmy netradičně chuťově obohatí a učiní opravdu zdravými. Přinášíme čtyři letní recepty, jichž jsou bylinky důležitou součástí. Uznávaná odbornice na bylinnou terapii Jarmila Podhorná pak objasní jejich pozitivní účinky.
RECEPT Č. 1: Osvěžující citronáda s čerstvou mátou
Ideálním nápojem pro osvěžení v horkých letních dnech je ovocná citronáda, jejíž příprava je navíc velmi rychlá. K výrobě potřebujeme pouze šťávu ze 4 citronů, litr a půl vody a dvě lžíce moučkového cukru či medu. Na dozdobení a doplnění chuti je vhodné do hotového a vychlazeného nápoje přidat několik lístků čerstvé máty.
Rada bylinkářky Jarmily Podhorné: „Máta peprná má kromě osvěžujících účinků také velice pozitivní vliv na zažívání a celé trávicí ústrojí člověka, tlumí nadýmání. Působí i silně antisepticky, čímž výrazně snižuje riziko infekce. Dokáže navíc příznivě snižovat krevní tlak a stimulovat centrální nervový systém. Pozitivní účinky máty jsou prokazatelné i při zmírňování křečí a roztroušené skleróze.“
RECEPT Č. 2: Lehký kopřivový špenát
Kopřivový špenát je díky své lehkosti ideální volbou pro letní obědy či večeře. Na jeho přípravu potřebujeme asi 750 gramů čerstvých kopřiv. Ty zalijeme horkou vodou a následně vaříme po dobu asi deseti až patnácti minut. Při vaření si ještě připravíme cibuli, kterou nakrájíme a na másle a oleji zesklovatíme. Následně ji pak prosmažíme s troškou hladké mouky. Vodu z uvařených kopřiv slijeme a kopřivy necháme dobře okapat. Smícháme je s cibulkou, troškou soli a pepře a podle chuti také s česnekem. Můžeme přidat i vejce a vše dohromady krátce povaříme.
Rada bylinkářky Jarmily Podhorné: „Kopřiva dvoudomá je opravdu vynikajícím prostředkem na problémy stáří, působí totiž jako velmi výborné antisklerotikum a kardiotonikum. Zlepšuje také metabolismus, což je v létě velmi důležité. Kromě toho stimuluje slinivku, která je zodpovědná za produkci trávicích enzymů, ale třeba i inzulinu. Výrazně dokáže podpořit proces hojení. Ženám se mohou hodit její účinky zlepšující plodnost.“
RECEPT Č. 3: Starosvětská dánská omeleta s pažitkou
Klasická dánská vaječná omeleta je v horkém letním dni ideální na oběd, případně večeři. A ačkoliv se jedná o pokrm připravovaný na pánvi, je možné jej přichystat opravdu dietně. Stačí na suché pánvi lehce opéct kousek slaniny či sušené šunky. Po lehkém osmahnutí je pak vhodné ji nechat na papírovém ubrousku ještě dodatečně okapat. Dalším krokem je pak rozšlehání několika vajec, která smícháme s mlékem a kukuřičným škrobem. Dochutíme solí a pepřem. Vaječnou hmotu pak opékáme na pánvi při nízké teplotě, aby se nepálila, ale spíše ztuhla. Na vaječný koláč na závěr naklademe rajčata, opečenou slaninu a nakrájenou čerstvou pažitku.
Rada bylinkářky Jarmily Podhorné: „Pažitka má schopnost v jídle nejen podpořit to správné aroma, ale také dodat do těla strávníka důležité vitamíny. Čínská pažitka, s příchutí česneku, je například používána při celkovém vyčerpání lidského organismu, ale i v souvislosti s onemocněním jater nebo ledvin. Listy se mohou případně použít jako balzám na hmyzí štípance. Pažitku je možné použít nasekanou jak do salátů, tak do polévek, pomazánek a masových pokrmů.“
RECEPT Č. 4: Dietní müsli dezert s meduňkou
Také v létě si můžeme dopřát pověstnou sladkou tečku po jídle, která bude lehká a dietní. Jedním z takových dezertů je například velmi rychlý a nepečený dort z müsli. Postačí nám na něj jedno balení cereálií, libovolné sezonní ovoce, nízkotučný tvaroh, několik lžic mléka, kakao a meduňku. Dno dortové formy vyložíme nejdříve cereáliemi, na ně pak klademe ovoce a tvaroh smíchaný s mlékem a kakaem. Takto vrstvy opakujeme, dokud není forma úplně zaplněná. Dezert na závěr bohatě ozdobíme lístky meduňky.
Rada bylinkářky Jarmily Podhorné: „Meduňka lékařská působí značně sedativně na naši nervovou soustavu. Je považována za opravdu výborné gastrosedativum, při žaludečních a střevních neurózách. Také je považována za přírodní kardiosedativum. Je tak velmi vhodná při nervové vyčerpanosti, ale i nespavosti nebo úzkosti či depresích.“
Tip: Pokud nemáte možnost uvedené byliny koupit již připravené ke zpracování, sežeňte si sazeničky a vypěstujte si je doma. Sazenice více i méně známých rostlin jsou k dostání přímo u odbornice Jarmily Podhorné v Brodku u Konice.