Rubrika | Naše téma

Co připravit na slavnostní večeři? Zkuste unikátní letní menu od šéfkuchařů Marcela Ihnačáka a Miroslava Vrábela

22. 05. 2015 - Redakce

Pálavské víno, pažitkové brambory, pečený králík, medvědí česnek, jahodová pěna. Tyto a mnohé další ingredience tvoří základ unikátního květnového menu, které v souladu s přírodou, počasím, regionem i chuťovými pohárky připravil šéfkuchař Aqualandu Moravia Miroslav Vrábel ve spolupráci s populárním šéfkuchařem Marcelem Ihnačákem. Na míru vytvořené recepty na polévku, hlavní chod i dezert můžete vyzkoušet doma a pak je přijít ochutnat do restaurace Imperium  Restaurant. Dobrou chuť!   

Medvědí česnekový krém (4 porce)

1 cibule

200g másla

120g hladké mouky

1l domácího zeleninového vývaru

150 ml smetany 33%

100g medvědího česneku

Oloupanou cibuli nakrájíme najemno, orestujeme na másle a zaprášíme moukou, kterou orestujeme. Vzniklou cibulovou zásmažku zalijeme zeleninovým vývarem a rozšleháme metličkou. Zásmažku je potřeba důkladně provařit. Po odstavení z ohně zjemníme smetanou a vložíme nasekaný medvědí česnek, dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. A můžeme podávat. Na polévce je velmi zajímává síla česneku a zároveň jemnost smetany. Takto skvělé polévky docílíme jedině při použití domácího zeleninového vývaru, bez něj to nebude fungovat.

Králík pečený na bílém pálavském víně s estragonovou zeleninou a pažitkovými brambory (4 porce)

1 králík

1 velká cibule

2 mrkve

2 petržele

½ menší bulvy celeru

Sůl

Pepř černý čerstvě mletý

2 snítky estragonu

2 dcl Bílého vína z Mikulovské podoblasti

Na brambory:

1 kg brambor

200 g másla

Sůl

Pažitka

Očištěnou kořenovou zeleninu nakrájíme na hranolky 1×4 cm a cibuli na proužky. Vložíme do pekáče, přidáme osoleného a opepřeného králíka. Podlijeme vínem a zasypeme nasekaným estragonem. Přiklopíme a vložíme do trouby na 160°C, 35 minut. Poté odkryjeme, králíka otočíme a dopečeme 10 minut na 180°C

Omyté a oloupané brambory uvaříme v osolené vodě do měkka a scedíme. Máslo vložíme do rendlíku a mírném ohni necháme pozvolna přepustit. Přepuštěním se nám oddělí tuk od zbytků mléka. Takto upravené máslo vlijeme do připravených brambor, přisypeme na jehličky nakrájenou pažitku, dochutíme solí, čerstvě mletým pepřem a pošťoucháme.

Dovařené jídlo můžeme podávat. V žádném případě nesmíme zapomenout na zeleninu, konkrétně na výpek se silou vína. K němu se skvěle hodí máslová chuť brambor a úžasné doplnění intenzivní vůní estragonu, který jídlu dodá jiný rozměr!

Jahodová pěna se šumivým vínem a domácí sušenkou  (4 porce)

300g čerstvých jahod

200g cukru moučka (podle chuti a sladkosti jahod)

1 dcl šumivého vína

1 dcl smetany 33%

1 plátek želatiny

Jahody na dozdobení

Na sušenky:

1 vejce

100g cukru krystal

1 vanilkový cukr

80g drcených ořechů

80g plátkových mandlí

150g mouky hladké

0,2 cl mandlového likéru Amaretto

Jahody omyjeme a zbavíme lístků, překrájíme je na poloviny a zasypeme moučkovým cukrem, aby pustily šťávu a změkly. Poté zalijeme šumivým vínem a rozmixujeme. Smetanu mírně našleháme, aby zůstala napůl tekutá, poté přimícháme do rozmixovaných jahod. Želatinu necháme nabobtnat v trošce vody a zahřejeme na mírném ohni tak, aby nepřišla k varu. Rozpuštěnou želatinu přimícháme do jahodové směsi. Rozdělíme do sklenic a dáme do chladu ztuhnout.

Vejce s cukrem vyšleháme do pěny, přimícháme ořechy, mandle, mouku a likér Amaretto. Vše důkladně promícháme, vznikne nám pevnější, ale lepivé těsto, které vyklopíme na pomoučenou plochu a vypracujeme šišku. Takto vypracovanou šišku vložíme na pečící papír a dáme péct na 180°C 25 minut. Po vytažení z trouby šišku rozkrájíme na plátky asi 1 cm silné, které dopečeme při 150°C cca 10 minut.

Vychlazenou ztuhlou pěnu dozdobíme čerstvými jahodami, mátou, sušenkou a můžeme podávat. Lahodná a osvěžující pěna vypadá vedle drsné a výrazné sušenky poměrně jemná, ovšem spolu tvoří velmi zajímavou kombinaci protikladů.

Komentovat článek

Astoreo auto - moto baterie bylinky CBA cestovní pojištění cestování dm dm drogerie dm drogerie markt e-shopy ekologie elektronika ENBRA energie finance Gruzie hubnutí informační technologie investice IT léto nemovitosti obchod obuv pneumatiky pojištění povinné ručení počítače připojištění rady recyklace REMA REMA Systém sport stavebnictví tipy TopGis vitamíny volný čas víno zdraví úspory Česko-gruzínská smíšená obchodní komora životní prostředí

Archiv