Rubrika | Naše téma, Tipy a rady

Grilovací sezóna začíná: Připravte si steak jako od šéfkuchaře. Potřebujete jen vyzrálé maso a správně rozehřátý gril

12. 05. 2020 - Redakce

Slunce příjemně hřeje, zahrada ožívá čerstvě zelenou trávou a barevnými květy a všem milovníkům dobrého jídla začíná sezóna venkovního grilování. Je čas vytáhnout zaprášené grily z kůlny a věnovat jim trochu pozornosti a nakoupit uhlí a další nezbytnosti, bez kterých se žádný mistr grilu neobejde. V článku najdete také tipy, jak si vykouzlit dokonalý steak jako od profesionála.

Grilovací sezóna začíná pořádnou údržbou grilu a potřebného náčiní. Ten, kdo při podzimním uskladňování grilu jeho čištění trochu zanedbal, by mu měl tentokrát věnovat o to větší pozornost. V první řadě je třeba škrabkou odstranit připečené zbytky, které mohly zůstat na dně topeniště. Povrch grilu pak otřete vlhkým hadrem a pohyblivé kovové části promažte olejem.

„Opékací mřížku bychom také měli očistit od připečených zbytků, a pokud je zrezivělá, otřít kovovým kartáčkem a poté promazat jedlým olejem. To je vlastně dobrý tip před každým grilováním, protože na mřížku pomazanou olejem se nám nebude maso tolik připékat,“ radí Petr Wagner z e-shopu Astoreo, kde mohou zákazníci nakoupit potřeby pro grilování. Pokud používáte gril plynový, měli byste zkontrolovat, jestli plyn někudy neuniká a jestli jsou všechny součásti, jako třeba ochranné kryty hořáků nebo odkapávací miska, v dobrém stavu.

Díky správnému nářadí neskončí maso mezi uhlíky

Když máte údržbu za sebou, můžete se vrhnout na kontrolu a nákup grilovacího nářadí. Někomu to může připadat jako zbytečnost a vystačí si se dvěma příborovými vidličkami, ale takoví lidé pak často loví klobásky nebo steaky spadené mezi uhlíky. „Kdo vyzkouší profesionální grilovací náčiní, pozná, že je pak manipulace s připravovaným jídlem úplně jiná. V první řadě mají kleště a obracečky delší rukojeti, takže kuchaře žár tak nepálí do rukou. Obracení masa, párků nebo klobásek a zeleniny je díky kleštím daleko jednodušší, o nutnosti použít obracečku na burgery z mletého masa ani nemluvě,“ dodává Wagner. Na krájení masa se pak hodí pořádný ostrý nůž.

Klasický gril na dřevěné uhlí je dobré rozehřát minimálně hodinu před tím, než chceme začít vařit. Po půl hodině od zapálení dřeva přidáme dřevěné uhlí a za další půl hodiny můžeme začít grilovat. Plynový či elektrický gril je rozehřátý rychleji, jen přicházíte o specifickou vůni dřeva, která dodá pokrmům správnou „kouřovou“ příchuť. Na druhou stranu však z kouře nemusejí mít radost sousedé v okolí, proto je pro grilování na terase bytu vhodnější spíše gril elektrický, který je zároveň skladnější.

U přípravy steaků záleží na teplotě

Také si kladete otázku, jak poznat, jestli je gril rozehřátý přesně, jak potřebujeme? Existuje jednoduchý test. Stačí umístit holou ruku asi deset centimetrů nad uhlíky a počkat, až začne žár pálit tak, že ji musíme dát pryč. Když ruku vydržíte nechat nad grilem asi šest vteřin, je teplota vhodná pro přípravu ryb nebo pomalé pečení. Když vydržíte čtyři vteřiny, je to ideální teplota na klasické grilování steaků. Pokud ruku sundáte už po dvou vteřinách, můžeme na grilu zprudka opékat tenčí plátky masa.

Podle šéfkuchaře Jana Rimplera patří nevhodná teplota k jedněm z nejčastějších chyb, kterých se méně zkušení kuchaři při grilování dopouštějí. „Na našich kurzech se setkáváme se spoustou hobby kuchařů a myslím, že drobných chyb je hned několik. Kromě teploty na grilu je to příprava studeného masa ihned po vytažení z lednice nebo grilování steaku stále zalitého marinádou,“ podotýká Rimpler, který provozuje školu vaření Kuliner.

Abyste si pochutnali na hovězím steaku z grilu, nemusíte podle Rimplera dělat žádné složité přípravy. „Steaky z vyzrálého masa není nutné nijak předem marinovat, stačí je vytáhnout z lednice asi hodinu před samotným grilováním. Na přípravu steaku medium mám pomůcku: kolik centimetrů je vysoký steak, tolik minut z každé strany se bude grilovat při teplotě grilu 220 až 250 °C. Potom ho nechám odpočívat asi polovinu času přípravy. Tři centimetry silný steak opékáme tři minuty z každé strany a necháme tři minuty odpočívat. Pak už jen servírujeme,“ popisuje šéfkuchař. Při přípravě ostatních mas, jako je drůbeží a vepřové, doporučuje šéfkuchař jednoduché marinování ve slaném nálevu. Na litr vody 30 gramů soli, koření a bylinky dle chuti a marinovat ve studeném nálevu minimálně čtyři hodiny.

Pro dokonalou grilovačku

 

Praktický stolní gril na uhlí

499 Kč

Skladný gril s hmotností jen 0,65 kilogramu s sebou můžete jednoduše vzít na piknik do přírody. Nechybí mu ani víko a odvětrávací otvory, díky kterým zastane stejnou práci jako jeho větší kolegové. Koupíte na Astoreo.cz.

 

 

 

 

 

 

 

 

Stolní výkonný gril Philips

1 999 Kč

Elektrický gril Philips je možné rozpálit na vysokou teplotu, která je vhodná pro rychlé zatažení masa. Jednoduše se ovládá pomocí termostatu a výhodou také je, že grilovací plochu a sběrnou nádobu na tuk lze mýt v myčce. Koupíte na Astoreo.cz.

 

 

 

 

 

 

Šéfkuchařský nůž 28 cm černý mramor

189 Kč

Kvalitní šéfkuchařský nůž ROOC je vyrobený z kvalitní oceli a potažený speciální ohnivzdornou a nepřilnavou vrstvou. Díky potahovému materiálu je krájení příjemné, hladké a potraviny se na nůž nelepí. Koupíte na Astoreo.cz.

 

 

 

 

 

 

 

Přenosný box na potraviny a dorty

199 Kč

Převézt nachystané chlebíčky či deserty někam autem bývá často složitý úkol. Tento potravinový box se svým jedinečným tvarem přizpůsobí všem uskladněným a přenášeným potravinám, takže se nic nepomačká a nerozpadne. Koupíte na Astoreo.cz.

 

 

 

 

 

Zástěra Home made

159 Kč

Při vaření doma i grilování na zahradě je těžké si udržet šaty čisté. Roztomilá zástěra s puntíky každý oděv před skvrnami ochrání a ještě hezky vypadá. Koupíte na Astoreo.cz.

 

 

 

 

 

 

 

 

Piknikový koš

999 Kč

Proutěný piknikový koš se skvěle hodí pro grilování v přírodě nebo parku a oceníte ho jistě i při výletech. Košík obsahuje dva talířky, nožík a otvírák na zátky a láhve v jednom, dvě lžíce, dvě vidličky, dva nože a dvě skleničky. Koupíte na Astoreo.cz.

 

 

Komentovat článek

auto - moto baterie bylinky cestovní pojištění cestování e-shopy e-tržiště ekologie elektronika ENBRA energie finance Generica hory hubnutí informační technologie investování Invia IT Klára Minczinger nemovitosti notebooky návody obchod obuv pneumatiky pojištění povinné ručení počítače pracovní tipy připojištění rady software sport spoření stavebnictví styl tipy vitamíny volný čas víno zdraví zimní dovolená zábava životní prostředí

Archiv