Rubrika | Naše téma, Tipy a rady

Jogurt v menu? Použijte ho do krémové polévky, sendviče i dezertu

25. 05. 2020 - Redakce

Vnímáte jogurt jen jako ideální přílohu k snídaňovému müsli nebo rychlou svačinku? Omyl, lahodný mléčný produkt můžete použít i k přípravě řady chutných jídel od polévek až po dezerty. Nechte se inspirovat našimi jarními tipy od šéfkuchařů.

Polévka: Bramborovo-cizrnový krém s pažitkovým olejem

Když se řekne polévka, vybaví si většina Čechů nejspíše hovězí vývar s knedlíčky či pikantní česnečku. V poslední době ovšem přicházejí lidé na chuť i lahodným krémovým polévkám od klasičtější hráškové až po exotičtější avokádovou. Krémové polévky zasytí, jsou jednoduché a jde o skvělý způsob, jak dostat zeleninu či luštěniny i k dětem, které je jinak z polévky loví.

Co budete potřebovat?

200 g brambor

200 g loupané cizrny

100 g Selského bílého jogurtu Hollandia

1,5 l zeleninového vývaru

100 ml olivového oleje

80 g pažitky

1 menší cibule

Slunečnicový olej

Sůl

Pepř

Jak na to?

Nejprve dáme vařit oloupané brambory. Na oleji orestujeme nakrájenou cibuli, přidáme vařenou cizrnu a necháme restovat společně.

V hrnci rozehřejeme olivový olej na 90 stupňů a vsypeme do něj nakrájenou pažitku. Necháme společně pracovat 3 minuty při stálé teplotě. Následně odstavíme, rozmixujeme tyčovým mixérem a přecedíme přes jemné sítko.

K cizrně s cibulí přidáme vařené brambory a vývar. Vše rozmixujeme do hladkého krému, který zjemníme jogurtem. Dochutíme solí a pepřem. Nakonec ozdobíme pažitkovým olejem a lžičkou jogurtu.

Hlavní chod: Sendvič s kuřecím masem, jogurtovým dipem a domácími chipsy

K syté krémové polévce se hodí lehčí hlavní chod. Vsaďte třeba na populární sendvič

Co budete potřebovat?

(2 porce)

120 g kuřecího masa (prsa)

4 ks toustového chleba

2 vejce

20 g dijonské hořčice

60 g Selského bílého jogurtu Hollandia

Rukolu

Česnek

Sůl

Pepř

Brambory

Jak na to?

Kuřecí prsa očistíme a nakrájíme na plátky. Osolíme, opepříme a opečeme. Vejce rozklepneme do tukem vymazané pánve a necháme lehce osmažit, tak aby žloutek zůstal tekutý. Osolíme a opepříme. Toast opečeme na másle dokřupava. Připravíme si jogurtový dip smícháním jogurtu, hořčice a utřeného česneku se solí a pepřem.

Opečený toast pomažeme připraveným dipem, přidáme plátek kuřecího masa, rukolu, vejce. Můžeme znovu přelít dipem a přikryjeme druhým plátkem toastu.

K toustu si připravíme domácí chipsy. Nakrájíme brambory na tenké plátky, osušíme je papírovou utěrkou a poté vložíme do fritézy nebo smažíme na pánvi. Podle chuti osolíme.

Tip: Osmažené vejce můžeme použít i jako ozdobu vršku toustu. Jogurtový dip se skvěle hodí také jako příloha k domácím chipsům.

 

Sladká tečka na závěr: Grilovaný ananas s jogurtovou müsli buchtičkou a domácí zmrzlinou

Za tento dezert by se nemusela stydět ani luxusní kavárna či restaurace. Sladkost zkaramelizovaného ananasu lehce zjemní domácí zmrzlina a jogurtové müsli buchtičky s neodolatelně křupavou drobenkou možná budete muset dětem péci i samostatně kvůli báječné chuti.

 

 

 

 

 

 

 

 

Co budete potřebovat?

(5 porcí)

Drobenka:                            

28 g špaldové mouky

14 g vloček

22 g třtinového cukru

22 g másla

15 g nahrubo nasekaných arašídů

 Buchtičky:

32 g vloček

32 g hladké mouky

32 g špaldové mouky

66 g másla

3 g sody na pečení

22 g třtinového cukru

116 g Selského bílého jogurtu Hollandia

2 vejce

Špetka soli

Ananas:

Šťáva z 1 limety

5 plátků ananasu

50 g třtinového cukru

40 ml vodky

 

Zmrzlina:

3 Bio BIFI drinky Hollandia mango a ananas

Jak na to?

Nejprve si vytvoříme drobenku, kterou budeme později buchty posypávat. Smícháme dohromady všechny ingredience a hotové uložíme do mrazu do doby, než vytvoříme těsto.

Smícháme vločky, mouku, sodu a sůl. V kastrůlku rozpustíme máslo společně s cukrem a mícháme, dokud se vše dobře nerozpustí. Do směsi vmícháme jogurt a vejce. Spojíme se sypkou částí a dáme do vymazaných forem libovolného tvaru (můžeme použít i papírové košíčky). Těsto posypeme připravenou drobenkou a pečeme na 180 stupňů asi 25 minut.

Ananas očistíme, vykrojíme střed a nakrájíme na 5 koleček. Pokapeme šťávou z limety a položíme na gril. Po lehkém opečení posypeme třtinovým cukrem a necháme zkaramelizovat, nakonec lehce pokapeme vodkou a flambujeme.

Zmrzlinu připravíme tak, že obsah BIFI drinků nalijeme do ploché nádoby, kterou vložíme do mrazáku. Počkáme, dokud směs nezmrzne. Zmraženou směs vyklepneme z nádoby, nakrájíme na menší kousky a rozmixujeme.

 

Přejeme vám dobrou chuť!

Komentovat článek

Astoreo auto - moto baterie bylinky CBA cestovní pojištění cestování dm dm drogerie dm drogerie markt e-shopy ekologie elektronika ENBRA energie finance Gruzie hubnutí informační technologie investice IT léto nemovitosti obchod obuv pneumatiky pojištění povinné ručení počítače připojištění rady recyklace REMA REMA Systém sport stavebnictví tipy TopGis vitamíny volný čas víno zdraví úspory Česko-gruzínská smíšená obchodní komora životní prostředí

Archiv