Rubrika | Naše téma

Léto plné domácích chutí: Zavařujte v mikrovlnce, na gril hoďte sýr a připravte si k němu exotické čatní

12. 07. 2022 - Redakce

K létu patří výlety, vodní hrátky, zábava s přáteli a také skvělé jídlo. Dlouhé letní večery přímo vybízejí k pohodě u grilu, hojnost sezónních plodin zase k přípravě výborných domácích marmelád, kompotů, sterilované zeleniny nebo čalamád. Podívejte se na naše praktické fígle pro snadné zavařování.Až budete vymýšlet menu na gril, zkuste tentokrát vyměnit klobásky za sýr a jako dezert podávejte grilované ovoce. Poradíme, jak na to. A jako přílohu si připravte skvělé letní čatní podle našeho receptu!

Zavařujte klidně i v mikrovlnce nebo myčce nádobí

Domácí zavařeniny jsou často v chuti s těmi kupovanými nesrovnatelné. Jakmile tedy jednou podlehnete kouzlu zavařování, nejspíš u něj dlouhá léta zůstanete. A až si osvojíte všechny „hacky“, uvidíte, že je to vlastně jednoduché. Nepotřebujete dokonce ani zavařovací hrnec, i když je jeho použití velmi praktické. Vystačíte si klidně s obyčejným hrncem, ale i troubou, mikrovlnkou, či dokonce myčkou nádobí. Jednotlivé postupy si hravě najdete na internetu, nastudujte si je ale pečlivě, protože mnohdy je potřeba znát určitá rizika a „fígle“. „Například v troubě je docela těžké udržet rovnoměrnou teplotu, takže se rozhodně hodí teploměr do trouby. Při zavařování v klasickém hrnci naplněném vodou je zase potřeba zajistit, aby se sklenice nedotýkaly a neklapaly o sebe, jinak hrozí jejich prasknutí. Při zavařování v mikrovlnce zase nelze používat oblíbené sklenice s omnia víčky, ale jen sklenice s víčky na závit, protože tu na ně působí značný tlak,“ radí Petra Skácelová, Brand manager Magnet 3PAGEN, který nabízí řadu pomocníků a vychytávek nejen do kuchyně.

Sklenice a víčka používejte vždy jen zcela čisté a vyvařené. Při vaření marmelád, džemů a povidel nikdy neochutnávejte přímo z vařečky či lžíce, kterou vařící se směs mícháte. Přes sliny by se do ní totiž mohly dostat bakterie, které by ji pak znehodnotily. Protože se džemy, povidla a marmelády do sklenic plní horké, je potřeba nahřát i sklenice, jinak hrozí prasknutí. Sklenice nesmíte nikdy plnit až po okraj, stačí 2 až 3 centimetry pod něj. A hlídejte si, aby před zavíčkováním byly okraje dokonale čisté. S tím vám pomohou třeba i speciální trychtýře a zúžené naběračky. Plody zpracovávejte vždy jen důkladně omyté a plně zralé, ale ne přezrálé. Prohlédněte je, jestli nejsou nahnilé, potlučené či plesnivé. Před zpracováním je podle druhu odstopkujte, vypeckujte, zbavte jádřinců, případně i oloupejte. Pokud se chystáte dělat kompoty a nechcete, aby vám ovoce s bílou dužninou ve sklenicích hnědlo, ponořte je po oloupání do vody s trochou octa nebo citronové šťávy.

Zapomeňte na burgery a klobásky a ogrilujte si sýry nebo ovoce

Grilování prostě milujeme, a hlavně v létě. Většina lidí nedá dopustit na klasiku v podobě buřtů, klobásek, steaků a burgerů, čím dál více se však prosazují i kreativnější recepty. Na grilu se totiž dá opéci skoro všechno – pečivo, zelenina, sýry, ale také ovoce. „Například grilované sýry jsou pro letní grilovačky skvělou odlehčenou variantou, ne vždy je totiž v horku chuť na těžší červené a vepřové maso. Jsou výborné k zeleninovým salátům, do wrapů i k různým dipům a omáčkám. Většinu druhů sýra je potřeba grilovat zabalené v alobalu, aby nevytekly, ovšem třeba takový středomořský sýr halloumi můžete opékat rovnou na mřížce, protože se roztéká až při mnohem vyšších teplotách než jiné sýry,“ dává tip Petra Skácelová.

A zmíněné grilování ovoce? Pro někoho podivná představa, ale dejte mu šanci a uvidíte, že si opravdu pochutnáte. Grilování totiž zvýrazní chuť ovoce – při vysoké teplotě zkaramelizují v ovoci přirozeně se vyskytující cukry, takže se můžete těšit na extra sladkost. S grilem si skvěle rozumí například ananas, jablka, banány, hrušky, pomeranč, broskve, meruňky, ale třeba i meloun, jahody či ostružiny. Grilované ovoce tak poslouží jako vkusná sladká tečka za vaší grilovací párty.

Dolaďte své grilované pochoutky domácím mangovým čatní

A pokud hledáte ke svým slaným lahůdkám z grilu dokonalou přílohu, zkuste si připravit vlastní domácí čatní. Základem pro tuto hustou omáčku původem z Indie je ovoce nebo zelenina, přičemž při výběru konkrétních druhů a jejich kombinací se fantazii meze téměř nekladou!

V domovské Indii je jedním z nejoblíbenějších mangové čatní. Uvařte si ho podle našeho receptu.

Co budete potřebovat?

16 hrnků nakrájeného manga

2 velké cibule

3 stroužky česneku

5 malých chilli papriček

½ hrnku krájeného čerstvého zázvoru

½ hrnku plátků mandlí

1 hrnek běžných rozinek

1 hrnek zlatých rozinek

3 hrnky vinného octa

6 hrnků cukru krystal

6 hrnků hnědého třtinového cukru

4 lžičky mletého nového koření

2 lžičky mletého zázvoru

2 lžičky mletého muškátového oříšku

1 lžička mleté skořice

1 lžička mletého hřebíčku

1 lžička soli

Jak na to?

Cibule oloupejte a nakrájejte na menší kousky, stroužky česneku pokrájejte na plátky. Chilli papričky zbavte semínek a také pokrájejte. Ocet, oba druhy cukru, sypké koření a kousky chilli papričky dejte do kastrolu či hrnce, přiveďte k varu a půl hodiny povařte. Poté vmíchejte kousky cibule, česneku, oba druhy rozinek a nakrájený zázvor a vařte další půlhodinu. Nakonec přidejte mango a mandle, snižte teplotu a nechejte další půlhodinu dusit. Odstavte z plotny a ještě za horka čatní rozdělte do sterilizovaných sklenic na zavařeniny, které po naplnění otočte dnem vzhůru.

Pomocníci pro vaše letní kulinářská dobrodružství

Vypeckovávač ovoce

Zbavte úrodu pecek snadno a rychle, bez špinavých prstů a skvrn na oblečení s tímto patentovaným specialistou. Díky přísavkám bude na stole dokonale stabilní, na pecky má samostatnou přihrádku. Využijete jej nejen na třešně a višně, ale i menší švestky, ryngle a mirabelky či olivy. Objednávejte v katalogu či na e-shopu magnet3p.cz, odkaz zde.

Cena: 289 Kč

Univerzální otvírák na sklenice

Zavařit je jedna věc, ale abyste si na svých výtvorech pochutnali, je potřeba se k nim dostat. S tímto šikovným univerzálním otvírákem to nebude problém. Otevřete s ním víčko každé velikosti, v ruce se nesmeká a má příjemnou měkkou rukojeť. Objednávejte v katalogu či na e-shopu magnet3p.cz, odkaz zde.

Cena: 199 Kč

Dmýchadlo ke grilu

Mechanickou dmýchací pistolí rozdmýcháte žhavé uhlí velmi snadno, rychle a plynule bez rozvířeného uhelného prachu a sršení jisker. Zcela bezpečný a přesto velmi efektní pomocník. Objednávejte v katalogu či na e-shopu magnet3p.cz, odkaz zde.

Cena: 289 Kč

Podložka na grilování

S touto praktickou grilovací podložkou hravě ugrilujete vše od masa přes uzeniny až po zeleninu. Jedna polovina poskytuje mřížku na maso, ryby či zeleninu a druhá slouží speciálně k ohřívání párků a klobásek – díky roštu s drážkami se uzeniny ohřejí zaručeně rovnoměrně. Objednávejte v katalogu či na e-shopu magnet3p.cz, odkaz zde.

Cena: 339 Kč

Komentovat článek

Astoreo auto - moto baterie bylinky CBA cestovní pojištění cestování dm dm drogerie dm drogerie markt e-shopy ekologie elektronika ENBRA energie finance Gruzie hubnutí informační technologie investice IT léto nemovitosti obchod obuv pneumatiky pojištění povinné ručení počítače připojištění rady recyklace REMA REMA Systém sport stavebnictví tipy TopGis vitamíny volný čas víno zdraví úspory Česko-gruzínská smíšená obchodní komora životní prostředí

Archiv