Rubrika | Tipy a rady

Máte rádi dýni? Zkuste 3 unikátní recepty šéfkuchaře Aqualandu

27. 10. 2015 - Redakce

Vymýšlení stále nových a netradičních receptů dá zabrat nejedné kuchařce či kuchaři. Šéfkuchař Aqualandu Moravia Miroslav Vrábel však pro vaši inspiraci připravil atraktivní podzimní menu. Hlavní ingredienci představuje chutná a oblíbená sezónní plodina: dýně. Po nekonečné jízdě v aquaparku si tak návštěvníci mohou v restauraci Imperium Restaurant vychutnat netradiční verzi dýňové polévky či například pečený kančí hřbet na čerstvém rozmarýnu s dýňovým krupetem. Recepty však mohou být i inspirací pro domácí překvapení v podzimních pochmurných večerech. Držíme pěsti!

 

Dýňová polévka se švestkovou smetanou (4 porce)

500 g očištěné muškátové dýně

1 střední cibule

1 mrkev

1 PL másla + 1 PL oleje

1 l zeleninového vývaru

2 PL cukru krystal

250 ml smetany 33%

Bílý pepř, sůl

150g zakysané smetany

1 PL švestkových povidel

 

Dýni rozpůlíme, vložíme do plechu, mírně pokapeme vodou a pečeme 25 minut na 140 °C. Po upečení dýni vydlabeme. Očištěnou cibuli a mrkev nakrájíme najemno a restujeme na másle s olejem. Jakmile je cibule růžová a mrkev uvolňuje barvu, přidáme vydlabanou dýni, cukr, sůl, pepř a zalijeme zeleninovým vývarem. Přivedeme k varu a povaříme zhruba 25 minut tak, aby veškeré suroviny byly měkké. Přidáme smetanu a rozmixujeme tyčovým mixérem, poté propasírujeme přes jemné síto. Polévku dochutíme podle chuti solí a pepřem. Zakysanou smetanu promícháme se švestkovými povidly a při podávání vložíme lžíci švestkové smetany do horké polévky a podáváme.

Klasická dýňová polévka dostane spolu se zakysanou smetanou a švestkovými povidly jiný rozměr chuti.

Fotografii pokrmu si můžete stáhnout zde.

 

Pečený kančí hřbet na čerstvém rozmarýnu s dýňovým krupetem a restovanými liškami na brandy (4 porce)

800 g kančího hřbetu

1 snítka rozmarýnu

Olej, sůl, čerstvě mletý pepř

400 g krup

250 g očištěné a upečené dýně Hokaido

2 PL másla

2 stroužky česneku

200 g čerstvých lišek

2 cl brandy

 

Kroupy zalijeme vodou, osolíme a vaříme na mírném varu za občasného míchání do měkka. Po uvaření scedíme. Pánev rozehřejeme s nepatrným množstvím oleje a opečeme nakrájený česnek, poté přidáme měkkou předpečenou dýni a rozmačkáme na kaši. Přidáme kroupy a lžíci másla, dochutíme solí a pepřem a vše důkladně promícháme. Kančí hřbet zbavíme vrchní šlachy, která by maso při tepelné úpravě znehodnotila. Očištěný hřbet osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem, zprudka opečeme na pánvi ze všech stran. Poté obalíme v nasekaném čerstvém rozmarýnu a mírně zakápneme olivovým olejem. Takto připravené maso dáme do pekáče, přikryjeme a vložíme do vyhřáté trouby. Dopečeme na 120 °C dle velikosti kusu masa zhruba 10 až 15 minut. Lišky překrájíme na poloviny a krátce orestujeme na másle, zakápneme brandy a dovaříme. Takto připravené jídlo je možno podávat.

Při správné úpravě bude hřbet uvnitř růžový a šťavnatý. Společně s krupetem a chutí lišek na brandy vzniká skvělé podzimní jídlo.

Fotografii pokrmu si můžete stáhnout zde.

Šlehaný tvaroh s hruškovo-dýňovým kompotem a lískovými oříšky (4 porce)

200 g měkkého tučného tvarohu

2 PL cukru krystal

1 zralá hruška

100 g očištěné máslové dýně

1 celá skořice

1 hvězdička badyánu

4 PL cukru krystal

Šťáva z ½ citronu

80 g lískových oříšků

 

Hrušku oloupeme a zbavíme jadřinců, nakrájíme na drobné kostky. 4 PL cukru nasypeme do rendlíku a dáme na mírný oheň. Jakmile se cukr začne tavit, vložíme nakrájenou hrušku a dýni. Zastříkneme citronovou šťávou, přidáme skořici, badyán a promícháme. Mírně povaříme tak, aby byly zachovány kousky hrušky a dýně. Tvaroh společně s cukrem šleháme, dokud nepřestane cukr uvnitř třít o stěnu mísy. Lískové oříšky přesekáme nadrobno a krátce orestujeme na suché pánvi. Vyšlehaný tvaroh podáváme společně s kompotem a teplými oříšky. Jakmile oříšky orestujeme, intenzivněji se uvolní jejich chuť a vůně.

Tvaroh společně s hruškami a dýní utvoří skvělou podzimní variaci, kterou velmi zpestří teplé restované oříšky.

Komentovat článek

Astoreo auto - moto baterie bylinky CBA cestovní pojištění cestování dm dm drogerie dm drogerie markt e-shopy ekologie elektronika ENBRA energie finance Gruzie hubnutí informační technologie investice IT léto nemovitosti obchod obuv pneumatiky pojištění povinné ručení počítače připojištění rady recyklace REMA REMA Systém sport stavebnictví tipy TopGis vitamíny volný čas víno zdraví úspory Česko-gruzínská smíšená obchodní komora životní prostředí

Archiv