Rubrika | Zdraví

V důsledku chřipky zemře více lidí než kvůli dopravním nehodám, odborníci doporučují doplňovat vitamíny přirozeně

31. 10. 2014 - Redakce

Podle Zprávy o zdraví obyvatel ČR 2014 zemře v souvislosti s chřipkou za rok průměrně 2 000 lidí, což je mnohem více úmrtí než v důsledku dopravních nehod. Stále častěji však Češi onemocnění přechází. Na nemocenskou tak s diagnózou chřipky meziročně nastoupilo o téměř 70 % lidí méně. Nejen v podzimních a zimních měsících je proto nutné onemocněním předcházet. Lidé by měli doplňovat chybějící vitamíny přirozeně a věnovat pozornost zdravému životnímu stylu. Sezónní ovoce, zelenina, tepelně zpracovaná strava a pobyt na slunci tvoří podle odborníků základ dobré imunity.

Hektická doba nutí Čechy nachlazení a chřipky přecházet. Ukazují to statistiky České správy sociálního zabezpečení o čerpání pracovní neschopnosti. Zatímco do června roku 2013 nastoupilo s chřipkou na nemocenskou zhruba 59 000 lidí, o rok později to bylo již pouze 18 000 lidí. Přecházení chřipky přitom může způsobit závažné zdravotní následky. Kromě toho, že může vést k zánětu průdušek nebo také těžkému zápalu plic, v některých případech může být chřipka dokonce smrtelná. S příchodem podzimního období je proto nutné zvýšit ochranu svého organismu. Ačkoliv mnoho Čechů ve velké míře nakupuje vitamíny, stále podceňují přirozený přísun vitamínů, který tělo získává kvalitním stravováním a pobytem venku.

Vitamíny a doplňky stravy v tabletách nestačí

Přestože vitamíny v současnosti existují v různých formách doplňků stravy, některé z nich si zakoupit nelze. Vitamín D si například získává organismus v dostatečném množství z pobytu na slunci. „Na jaře a v létě, kdy je sluneční záření dostatečné silné, mohou lidé čerpat potřebný vitamin D pobytem na slunci. Od května do srpna totiž slunce svítí více než 210 hodin. Od října však, vlivem nedostatečného množství slunečního záření, hladina vitamínu D prudce klesá,“ uvedl Michal Kárych, předseda České asociace zdravého opalování.„Pokud lidé neměli možnost pohybovat se na slunci, tak je možné jídelníček na podzim a zimu obohatit o více ryb a rybího tuku. Přirozeným zdrojem vitamínu D jsou také polotučné nebo tučné mléčné výrobky, tresčí játra a vejce,“ shrnula poradkyně na výživu Monika Tělupilová. 

Zdaleka nejlepším zdrojem vitamínu je podle odborníků sluneční záření. „Pro běžnou potřebu doplnění vitamínu D je však nutné tělo vystavovat slunci přiměřeně a bezpečně dle fototypu daného člověka,“ zdůraznil mluvčí České lékárnické komory Aleš Krebs. Další alternativou, jak vitamín D v zimě doplnit, je solárium. „Vzhledem k tomu, že 80 až 90 % vitamínu D získává tělo z ultrafialového záření přes kůži, v zimě lidé mohou využívat moderní solária. Ty odpovídají normám Evropské unie,“ uvedl Michal Kárych. „Návštěvu solária doporučujeme dvakrát až třikrát týdně,“ doplnil Kárych s tím, žeevropské normy stanovují horní limit intenzity ozáření pro solária tak, aby nedocházelo k nežádoucím důsledkům, jako je například zarudnutí kůže.

V boji proti nemocem je též nezbytné věnovat pozornost výživě. Západní trend doporučuje čerstvé ovoce a zeleninu, čímž tělo získává vyšší příjem vitamínů, které slouží jako prevence nachlazení. Právě se změnou ročního období by lidé měli jíst i sezónní ovoce a zeleninu. „Na podzim je dobré jíst jablka, hrušky, švestky, dýně a více kořenové zeleniny, vyjmenovala Monika Tělupilová. Východní směr upřednostňuje v období pozdního léta a podzimu postupný přechod k tepelně zpracované stravě. „Díky zahřívající stravě budujeme vnitřní ochranu proti průniku chladu, větru, případně i vlhku zvenčí. Právě těmto vlivům jsme na podzim často vystaveni. Ideální je však oba směry kombinovat,“ objasnila Tělupilová.

Komentovat článek

Astoreo auto - moto baterie bylinky CBA cestovní pojištění cestování dm dm drogerie dm drogerie markt e-shopy ekologie elektronika ENBRA energie finance Gruzie hubnutí informační technologie investice IT léto nemovitosti obchod obuv pneumatiky pojištění povinné ručení počítače připojištění rady recyklace REMA REMA Systém sport stavebnictví tipy TopGis vitamíny volný čas víno zdraví úspory Česko-gruzínská smíšená obchodní komora životní prostředí

Archiv