Rubrika | Tipy a rady, Zdraví

Víme, jak posílit imunitu v době koronaviru: Připravte si vitamínové menu

23. 03. 2020 - Redakce

V době koronavirové infekce, která se šíří světem, je důležité podpořit fungování imunitního systému. Jak na to? Zkuste si připravit zdravé menu z dostupných surovin ve vaší lednici. Všechny recepty jsou jednoduché, rychlé a pomoci vám mohou i vaše děti.

Rychlá zeleninová polévka

Obranyschopnost organizmu podpoříte především dostatkem vitamínu C. V tomto zeleninovém vývaru ho obsahuje zejména celer a růžičková kapusta, ta je navíc obohacena o značné množství minerálů, vápníku a železa. Vývar můžete přizpůsobit surovinám, které najdete doma v lednici. Tento recept je určený pro 4 osoby.

Co budete potřebovat?

2 brambory

2 mrkve

2 petržele

2 cibule

1 celer

3 rajčata

10 kusů růžičkové kapusty

5 g tymiánu

10 g bazalky

20 g rajčatového protlaku

60 g slaniny

1,5 l zeleninového vývaru

300 g těstovin farfalle

60 g Selského bílého jogurtu

Olivový olej

Jak na to?

Na olivovém oleji orestujeme slaninu i očištěnou a nakrájenou kořenovou zeleninu. Poté přidáme cibuli a tymián a také orestujeme. Přidáme protlak, též pořádně orestujeme a promícháme se zeleninou. Směs zalijeme vývarem a přidáme rajčata a růžičkovou kapustu. Stranou si uvaříme těstoviny a brambory, které poté také přidáme do polévky. Nakonec přidáme nakrájenou bazalku.

Tip:

Pro ještě lepší a jemnější chuť podáváme s kopečkem Selského bílého jogurtu. Jogurt je navíc skvělým probiotikem, které prospívá střevní mikroflóře, čímž posiluje imunitu.

Grilované kuřecí placičky s restovanými fazolkami a jogurtovým dipem

Kuřecí placičky doplněné zelenými fazolkami jsou bohatým zdrojem antioxidantů, kyseliny listové, vitamínů a mají nízkou kalorickou hodnotu, takže po nich nepřiberete. Báječně se hodí v době, kdy nemáte tolik pohybu a většinu času musíte trávit v domácím prostředí. V receptu zelené fazolky blanšírujeme (krátce spaříme a ponoříme do studené vody), zachovají si tak svou barvu a všechny potřebné vitamíny.

Co budete potřebovat?

500 g kuřecího masa

2 lžíce kůry z citronu

2 chilli papričky

1 vejce

Zelené fazolky

Anglickou slaninu

Olej

Bílý Selský jogurt

Citronovou šťávu

Sůl

Pepř

Chilli

Jak na to?

Kuřecí maso rozemeleme nebo rozmixujeme, smícháme ho s citronovou kůrou, najemno nakrájenou chilli papričkou a vejcem. Osolíme a opepříme. Ze směsi vytváříme placičky a grilujeme z obou stran. Fazolky krátce spaříme ponořením do horké vody a ihned poté vložíme do ledové vody. Slaninu nakrájíme na drobné kostičky a na pánvi orestujeme. Později přidáme i fazolky.

Nakonec připravíme jogurtový dip. Smícháme bílý jogurt Hollandia se špetkou chilli, orestovanou slaninou a citronovou šťávou.

Vitamínová bomba: jogurtové smoothie s ovocem

Snadná tečka na závěr, kterou zvládnou připravit vaše děti, a vhodný způsob, jak zpracovat rychle se kazící ovoce.

Co budete potřebovat?

150 g Bílého Selského jogurtu

250 ml mléka

Půl lžičky vanilkového extraktu

1 banán

Ovoce dle výběru (jahody, maliny atp.)

Jak na to?

Všechny ingredience postupně vložíme do smoothie makeru či mixéru a necháme mixovat do požadované konzistence.

Komentovat článek

auto - moto baterie bylinky cestovní pojištění cestování e-shopy e-tržiště ekologie elektronika ENBRA energie finance Generica hory hubnutí informační technologie investování Invia IT Klára Minczinger nemovitosti notebooky návody obchod obuv pneumatiky pojištění povinné ručení počítače pracovní tipy připojištění rady software sport spoření stavebnictví styl tipy vitamíny volný čas víno zdraví zimní dovolená zábava životní prostředí

Archiv