Rubrika | Naše téma

Vinohradníci by uvítali chladnější noci, burčák už je ale k dostání

27. 08. 2015 - Redakce

Otázka, která každý rok trápí nejenom vinaře – jaká bude letošní úroda? Léto bylo nadprůměrně teplé, s minimem srážek, což se odrazilo i na kvalitě hroznů. Vinaři měli plné ruce práce se zavlažováním, přesto mnoho vinných keřů uschlo. Situaci neusnadnil ani déšť, který přišel v polovině srpna. Touto dobou se už na několika vinicích České republiky sklízí hrozny, ze kterých se kromě vína dělá také jeho meziprodukt – burčák. Jak moc se letošní vedra podepsala na úrodě hroznů? A jaký bude burčák?

Bobule potřebují teplé dny a chladnější noci

Letošní suché a horké léto přineslo vinařům nejednu vrásku na čele. Nedostatek vláhy napáchal škody zejména na výsadbách, které ještě nemají dostatečně hluboké kořeny na to, aby si vzaly vodu z hlubších vrstev půdy. Hrozny tak začaly v některých lokalitách vadnout a růst bobulí se zastavil na velikosti hrášku. Ani intenzivní déšť hroznům nepomohl. „Déšť, který přišel v polovině srpna, může způsobit praskání bobulí. Tyto rány jsou pak vstupní branou pro hniloby. Vinohradníci by proto v současnosti uvítali spíše sušší a chladnější počasí, které napomáhá optimálnímu zrání hroznů,“ vysvětlil vinař Ondřej Lukeš z hustopečského vinařství Starý vrch, které vyrábí přívlastková vína z moravských hroznů. A lze už odhadnout, jaké letošní víno bude? „Na hodnocení si budeme muset ještě nějakou chvíli počkat. Ročník se hodnotí až po vinobraní a vzniku mladých vín. Úrodu totiž může vždy něco zničit. Rozmary počasí, špačci, zloději. Vinohradník stále s něčím bojuje,“ upozornil Lukeš a zároveň dodává, že jediným parametrem pro uznání přívlastkového vína je cukernatost. Hrozny se v České republice sklízí zhruba od konce srpna do konce listopadu v závislosti na odrůdě. První víno, na které se můžeme letos těšit, je tradiční Svatomartinské. Tato svěží, ovocná vína zrají jen několik týdnů a budou k dostání od 11. listopadu.

Správný burčák bývá zakalený a má světle žlutou barvu

Na několika místech České republiky už probíhá prodej meziproduktu při výrobě vína – burčáku. Na pultech jsou k dostání ranější odrůdy, například Muškát moravský nebo Irsai Oliver. Vinaři, kteří plánují vyrábět burčák z pozdějších odrůd, dopředu neurčí, jakých vlastností bude dosahovat. „Můžeme pouze odhadovat podle dosavadního vývoje počasí. Kvalitativní parametry hroznu, jako je cukernatost, obsah a poměr kyselin, obsah a složení fenolických látek a jiné látky se budou v hroznech teprve vyvíjet,“ vysvětlil Ondřej Lukeš, enolog z hustopečského vinařství Starý vrch, které v současnosti nabízí 11 odrůd bílého a růžového vína. Chuť burčáku variuje od příjemně sladké až po mírně ostřejší. K dostání bývá také méně častá červená varianta, která se vyrábí z modrých hroznů určených pro červené víno, nejčastěji z odrůdy Modrý Portugal.  „Obecně bývá burčák spíše sladší s harmonickým obsahem kyselin. Má světle žlutou barvu a je kalný. Většinou obsahuje kolem čtyř procent alkoholu,“ dodal Ondřej Lukeš z vinařství Starý vrch, které bude burčák nabízet od druhé poloviny září.

Burčák musí pocházet z tuzemských hroznů a prodává se až do listopadu

Příslušná opatření a stanovy regulují nejenom výrobu vína, ale také prodej burčáku. „Český vinařský zákon stanovuje, že se pod názvem burčák smí prodávat výhradně produkt vyrobený z letošních tuzemských hroznů révy vinné a že k jeho prodeji smí docházet pouze v období od 1. srpna do 30. listopadu příslušného kalendářního roku,” vysvětluje mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva. Pokud tedy narazíte na označení Částečně zkvašený hroznový mošt, výrobek nepochází z českých hroznů. Státní zemědělská a potravinářská inspekce kontroluje celý proces výroby vína, tedy i burčáku. Loni odebrala k laboratorní analýze celkem 77 vzorků burčáku, z toho 9 vzorků nevyhovělo požadavkům právních předpisů. Nejčastějšími prohřešky byl nadlimitní obsah etanolu z přidaného cukru, obsah exogenní vody a nevyhovující označení. „Kontrola burčáku a částečně zkvašeného hroznového moštu představuje pravidelně vysokou kontrolní prioritu a intenzita kontrol bude v letošním roce minimálně stejná, jako vloni,” doplnil Kopřiva.

Burčák je alkoholický nápoj z plodů révy vinné, který vzniká jako meziprodukt při výrobě vína. Je hotový několik dní po začátku kvašení moštu a je k dispozici jen po omezenou dobu. Obsah alkoholu se pohybuje mezi jedním až sedmi procenty. Burčák, který se nevyužije, poté dále pracuje, aby se z něj stalo víno.

Komentovat článek

Astoreo auto - moto baterie bylinky CBA cestovní pojištění cestování dm dm drogerie dm drogerie markt e-shopy ekologie elektronika ENBRA energie finance Gruzie hubnutí informační technologie investice IT léto nemovitosti obchod obuv pneumatiky pojištění povinné ručení počítače připojištění rady recyklace REMA REMA Systém sport stavebnictví tipy TopGis vitamíny volný čas víno zdraví úspory Česko-gruzínská smíšená obchodní komora životní prostředí

Archiv